Melkwinning

Wist u dat de gemiddelde melkapparatuur 1500 tot 2000 uur per jaar actief is? Het spreekt dan ook voor zich dat de melkwinningsmethode die u gebruikt naadloos bij uw manier van werken en tijdsschema aan moet sluiten.

Leenaerts Agro Techniek biedt zowel oplossingen voor nieuwe projecten, als voor renovatieplannen. Melkstallen die 15 tot 20 jaar oud zijn, voldoen niet meer aan de hedendaagse standaard. De afgelopen jaren werd er heel wat geïnnoveerd op gebied van koeverkeer, koegrootte en individuele systeemopvolging. Bovendien kan verouderde apparatuur makkelijker tot problemen met de melkkwaliteit en uiergezondheid leiden. Het melkproces optimaliseren begint uiteraard bij melkapparatuur die up-to-date is.

Een moderne melkstal biedt heel wat mogelijkheden tot rendementsverhoging en kwaliteitscontrole. Van melkstellen, tepelvoeringen, slangen en vacuümsystemen, tot melkmeters, filters, selectiehekken en melk/luchtafscheiders, DeLaval heeft een uitgebreid assortiment dat ongetwijfeld een oplossing op uw maat biedt. Bij het ontwikkelen van deze producten staan melkhygiëne, uiergezondheid en rendement steeds voorop.

Melkmachines

Parallel melkstalsystemen

In een parallel melkstal staat de koe in een hoek van 90 graden t.o.v. de melkput. Dit levert een heel comfortabele en veilige melkpositie op voor de melker. De koeien verlaten de melkstal via een frontuitgang. Bij dit type melkstal is het gebruikelijk dat er een mestplaat, al dan niet met goot, gemonteerd wordt om een hygiënische melkwinning te verzekeren.

Visgraat melkstal

Bij een visgraat melkstal staan de koeien onder een bepaalde hoek t.o.v. de melkput. In de klassieke visgraat melkstal wordt een hoek gebruikt van 30 graden, waarbij het melkstel vanaf de zijkant van de koe wordt aangesloten. Wanneer de koeien in een positie staan waarbij ze in een hoek van 50 graden of meer staan t.o.v. de melkput, wordt het melkstel tussen de achterpoten aangesloten. Het voordeel van dit type gradenstallen is dat de koe slechts een beperkte bocht hoeft te nemen om op haar plek in de melkstal te gaan staan.

MidiLine swingover melksysteem

In dit MidiLine swingover melksysteem bevinden de melkstellen zich in het midden van de melkstal en worden ze aan beide zijden gebruikt. Vergeleken met systemen met één melkpunt per koestand is dit een zeer efficiënte investering in melkpunten. Een MidiLine melkstal kenmerkt zich door zijn hoge capaciteit en lage operationele kosten.

Draaistallen

Bij de draaimelkstal blijft de melker in principe op zijn werkplek staan. Doordat de koeien zelf in beweging zijn, is er een grotere capaciteit per melker haalbaar. Om dit te bereiken moet er veel aandacht besteed worden aan doordacht koeverkeer. Elke koe moet immers individueel het platform opstappen. Sinds enkele jaren focust DeLaval specifiek op de ontwikkeling van buitenmelkers. Bij dit type draaistal kan namelijk een hogere capaciteit behaald worden door de snellere opstap van de koeien.

Voordelen van een draaistal

 • korte looplijnen voor de koeien naar de melkstal, gemakkelijk koeverkeer door een enkele in- en uitgang
 • tijdswinst voor de melker die zich niet moet verplaatsen van koe naar koe
 • aanpasbare draaisnelheid van het platform
 • elke koe krijgt even veel tijd om uit te melken
 • de grootte van de veestapel is niet belangrijk
 • elke koe heeft haar eigen melkstand, waardoor ze niet beïnvloed wordt door bewegingen van de koeien in de standen naast haar
 • nieuwe koeien volgen simpelweg de koe voor hen, waardoor ze zich makkelijk aanpassen
 • de enkele uitloopgang maakt separatie van de koe naar een behandelruimte zeer eenvoudig

Melkrobots

Bij de DeLaval VMS melkrobot draait het om u als melkveehouder, om meer efficiëntie en een hoger rendement. Het is een melksysteem dat ons in staat stelt om elk bedrijf, elke veehouder, elke koe, zelfs elk kwartier, apart te behandelen door het proces aan te passen aan de individuele behoeften. Dit om een betere werkomgeving te creëren voor uw werknemers, uw koeien, uzelf en uw familie.

 • Winstgevendheid verbeteren
 • Meer melk per arbeidsuur
 • Gezondere koeien
 • Beste melkkwaliteit

Applicaties voor onze melkrobots

 • DeLaval PureFlow
  Het begint allemaal met de voorbehandeling. DeLaval PureFlow reinigt niet alleen de spenen, het bereidt de koe ook voor op het melken.
 • DeLaval InSight
  Tijdens het melken leert en brengt DeLaval InSight telkens in kaart hoe de plaatsing van de spenen is. DeLaval InSight leert zelf hoe efficiënt aan te sluiten, door elke melkbeurt opnieuw uier en spenen in kaart te brengen.
 • DeLaval InControl
  DeLaval InControl maakt het eenvoudig om uw DeLaval VMS V300 te bedienen en te controleren en helpt u betere beslissingen te nemen.
 • RePro
  De RePro is een module die enkel beschikbaar is bij een V310 melkrobot. Deze applicatie zorgt voor een automatische dracht- en tochtcontrole van de koe. Zo ontdekt u niet alleen de voortplantingsstatus van uw koeien, maar kan u ook vroegtijdig afwijkingen in de vruchtbaarheidscyclus detecteren. Via meldingen in uw gekoppelde DelPro- applicatie ontvangt u de meest recente informatie en afwijkende waarden. Zo kan u de veestapel meteen aansturen en pro-actief ingrijpen, met lagere dierenartskosten en gezondere koeien tot gevolg. De gemiddelde kost per koe zal eveneens dalen, aangezien de koeien op het juiste moment drachtig krijgen zorgt voor een betere lactatieperiode.